ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τρίτη 30 Απριλίου 2013

ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

Λίγο πριν το τέλος της νηστείας μας, και οι φίλοι έρχονται για μεζεδοκατάσταση στο σπίτι!! Προσωπική μου ταπεινή άποψη είναι ότι τα νηστίσιμα φαγητά είναι σκάλες καλύτερα από το κλασσικό κρέας-κοτόπουλο-κιμά, γιατί σε βάζουν να χρησιμοποιήσεις την φαντασία σου και μπαχαρικά, λαχανικά και οτιδήποτε άλλο για να ξυπνήσεις γεύσεις και αρώματα!!! Εύκολα λοιπόν και αρκετά γρήγορα είναι τα μεζεδάκια μου, μανιταροκεφτέδες, πατατόπιτα και νηστίσιμο μωσαϊκό!!!















ΜΑΝΙΤΑΡΟΚΕΦΤΕΔΕΣ: (ποσότητα για 15-16 κεφτέδες)

ΥΛΙΚΑ:
1 Κεσεδάκι φρέσκα μανιτάρια 500gr. (οτι είδος θέλετε, εγώ χρησιμοποίησα τα κλασσικά ασπρομανίταρα)
Μισό φλυτζάνι φρέσκο ψιλοκομμένο άνιθο
5-6 φύλλα φρέσκου δυόσμου, ψιλοκομμένα
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες στην πρέσα
Από μισό-1 φλυτζάνι ψιλό σιμιγδάλι ( αν το μείγμα είναι πολύ υγρό προσθέτω με το μάτι τόσο όσο να ομειογενοποιηθεί επαρκώς)
Αλάτι, πιπέρι
Μια πρέζα πιπέρι καγιέν
Λάδι, για το τηγάνισμα και για το μείγμα μου
Τριμμένη γαλέτα
Τριμμένη φέτα(όσοι δεν την νηστεύετε)
1 κουταλάκι της σούπας worcestershire sauce
1 κουταλάκι της σούπας σόγια sauce

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
Πρώτα πρώτα ξεπλένουμε τα μανιτάρια μας με νερό και μετά με μια πετσέτα τα σκουπίζουμε όσο το δυνατόν καλύτερα, γιατί ρουφάνε πολύ νερό. Μετά τα χοντροκόβουμε και τα βάζουμε σε μπλέντερ μαζί με τον άνιθο. Φροντίζουμε να κοπούν όσο πιο ομοιόμορφα, γι'αυτό δεν παραγεμίζουμε το μπλέντερ μας. Σε ένα μπολ, ρίχνουμε το μείγμα μανιτάρια-άνιθο και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο δυόσμο και αλάτι, πιπέρι, πιπέρι καγιέν, σιμιγδάλι, σκόρδο,σόγια, worcestershire sauce και φέτα αν επιλέξουμε να βάλουμε. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και τα σωτάρουμε στο τηγάνι με 3 κουταλιές της σούπας λάδι, εως ότου μαλακώσουν και πάρουν χρώμα. Ρίχνουμε και αυτό το μείγμα στο μπολ μας. Ανακατεύουμε καλά και εδώ κρίνουμε αν το μείγμα μας είναι αραιό ρίχνουμε και άλλο σιμιγδάλι, αλλίως το αφήνουμε ως έχει. Κανονικά θα σας έλεγα, βάλτε το μείγμα μια ώρα στο ψυγείο να σφίξει, επειδή όμως τα μανιτάρια όσο "κάθονται" βγάζουν νερό, καλύτερα να δουλέψετε όσο πιο γρήγορα. Έτσι, βάζουμε σε τηγάνι μπόλικο λάδι να κάψει και όσο αυτό ζεσταίνετε κόβω ένα αλουμινόχαρτο, το ραντίζω με λίγο αλεύρι και το έχω δίπλα στο τηγάνι μου, ώστε να ακουμπάω εκεί τους κεφτέδες μου. Με ένα κουτάλι της σούπας παίρνω μείγμα, το πλάθω, το ρίχνω στην γαλέτα μου και του δίνω σχήμα. Δουλεύουμε γρήγορα, γιατί λόγω των μανιταριών, όσο παιρνάει η ώρα βγαίνουν υγρά, οπότε όταν πλάσω τους κεφτέδες, κατευθείαν τους ρίχνω στο τηγάνι μου. Θα πάρει περίπου 5 λεπτά η πρώτη μεριά και η δεύτερη πάντα λιγότερο. Στην αρχή τους έχω σε δυνατή φωτιά για το χρώμα και ύστερα χαμηλώνω σε μεσαία για να ψηθούν και καλά!! Σε πιατέλα βάζω απορροφητικό χαρτί και σερβίρω!!

σημείωση: πρέπει να προσέξετε πολύ την δοσολογία του αλατιού, δηλαδή, τα μανιτάρια είναι αρκετά άγευστα οπότε θέλουν αρκετό αλάτι. Όμως αν βάλετε φέτα θα μειώσετε την ποσότητα. Ύστερα και η σόγια μου είναι αλμυρή οπότε πρίν τηγανίσετε, δοκιμάστε λίγο το μείγμα για να σιγουρευτείτε ότι είστε μέσα στην δοσολογία!!
















ΠΑΤΑΤΟΠΙΤΑ:

ΥΛΙΚΑ: (για μεσαίου μεγέθους στρογγυλό ταψί)
5 μεσαίου μεγέθους πατάτες
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
Αλάτι, πιπέρι
Μια πρέζα μοσχοκάρυδο
Μια πρέζα πιπέρι καγιέν
Συνολικά μια κουταλιά της σούπας μείγμα από ξερό δυόσμο-θυμάρι-ρίγανη
Λάδι για το σωτάρισμα και το άλειμμα των φύλλων
3 κουταλιές από το νερό που θα βράσετε τις πατάτες
500 γραμμάρια φύλλα είτε κρούστας, είτε χωριάτικα
Σουσάμι (προεραιτικά)

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
Ξεφλουδίζετε τις πατάτες και σε κατσαρόλα με νερό και αλάτι τις βράζετε πολύ καλά, μην σας νοιάζει και αν διαλλυθούν, αφού έτσι και αλλιώς θα τις διαλλύσουμε εμείς. Μόλις βράσουνε φυλάμε περίπου μια κούπα από το νερό που έβρασαν και στραγγίζουμε. Αφήνουμε 5 λεπτάκια να ξεκουραστούν και στην συνέχεια με ένα πηρούνι (αν έχετε την πρέσα πατάτας καλύτερα), πιέζετε τις πατάτες πολύ καλά μέχρι να γίνουν πουρές. Η σύστασή τους όμως θα είναι αρκετά πυκνή, έτσι προσθέτουμε κουταλιές από το νερό της πατάτας. Συνεχίζουμε να δουλεύουμε με το πιρούνι μέχρι να γίνει το μείγμα μας όσο πιο λείο γίνετε. Σε ένα τηγανάκι σωταρίσματος, ρίχνουμε 3 κουταλιές της σούπας λάδι και αφήνουμε να κάψει, εκεί ρίχνουμε την κουταλιά από τα ανάμεικτα ξερά μυρωδικά μας ρίγανη-δυόσμο-θυμάρι και ανακατεύω. Αυτό το κάνω για να ξυπνήσω τα αρώματά τους. Εκεί ρίχνω τα 2 είδοι κρεμμυδιών και σωτάρω μέχρι να υπάρξει χρώμα και να μαλακώσουν ελαφρώς. Προσθέτω τα κρεμμύδια στον πουρέ πατάτας, τα μπαχαρικά μου και λίγο λαδάκι ακόμα, μετά ανακατεύω καλά και αφού προθερμάνω τον φούρνο μου στους 200C, αλείφω το ταψί μου με λάδι και στρώνω τα μισά φύλλα στην βάση, ρίχνω την γέμιση και στρώνω από πάνω τα υπόλοιπα. Τέλος λαδώνω την επιφάνεια και χαράσσω την πίτα για να ψηθεί καλά, πασπαλίζω με σουσάμι και ψήνω μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να ψηθεί το εσωτερικό διαπιστώνοντάς το με το κόλπο της οδοντογλυφίδας στο κέντρο της πίτας!!

σημείωση: εγώ έφτιαξα αυτή την πίτα στην πιο απλή της μορφή, χωρίς πολλά λαχανικά μέσα, εσείς μπορείτε να προσθέσετε ότι άλλο λαχανικό θέλετε, από πράσα μέχρι μανιτάρια, πιπεριές και οτιδήποτε άλλο!!














ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΜΩΣΑΙΚΟ

ΥΛΙΚΑ:
500 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΧΑΛΒΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΕ ΑΜΥΓΔΑΛΑ
250 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΟΥΒΕΡΤΟΥΡΑ
60 ml. ΣΗΣΑΜΕΛΑΙΟ
ΞΥΣΜΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
1 ΚΟΥΤΑΛΑΚΙ ΓΛΥΚΟΥ ΚΟΦΤΟ ΚΑΝΕΛΑ
1 ΣΦΗΝΑΚΙ ΚΟΝΙΑΚ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε μέχρι την μέση νερό και σε χαμηλή θερμοκρασία περιμένουμε μέχρι που να αρχίσει να κοχλάζει. Τότε κομματιάζουμε την κουβερτούρα μας και την ρίχνουμε σε μπολ (κατά προτίμηση μεταλλικό),κρατώντας το με μια πετσέτα πάνω από την κατσαρόλα. Η κουβερτούρα σιγά σιγά θα αρχίζει να λιώνει, εμείς την ανακατεύουμε τακτικά με σπάτουλα γιατί δεν θέλουμε να μας καεί σε σημεία. Όταν λιώσει πλήρως προσθέτουμε το σησαμέλαιο, το κονιάκ, την κανέλα και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε. Ύστερα κόβουμε τον χαλβά σε κομματάκια και τον ενσωματώνουμε στο μείγμα της σοκολάτας όσο πιο προσεκτικά για να μην διαλλυθεί. Απλώνουμε το μείγμα σε λαδόκολλα και σχηματίζουμε τον κορμό, τυλίγουμε και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες ώσπου να σταθεροποιηθεί!!

Να ευχηθώ σε όλους μου τους αναγνώστες καλό Πάσχα να έχετε, με υγεία και αγάπη!!! Εγώ θα επιστρέψω μια από αυτές τις μέρες με μια συνταγή για τσουρέκια που θέλω να δοκιμάσω, αν όμως δεν μου πετύχει θα την φυλάξω για άλλη χρονιά, έτσι δίνω τις ευχές μου προκαταβολικά!!!!  


  ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!!!








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου